vrijdag, november 25, 2005

De hoofdingen

Hoofdingen

De optimalisatie speelt zich natuurlijk niet alleen af in het meta-gedeelte van de website. Ook in het "gewone" gedeelte valt er heel wat te optimaliseren. Zo is er de tekst zelf bijvoorbeeld. Maar in lijn met de vorige posts zullen we nu de belangrijkste html-tag zien, die een gewoon document naar de toppen doet stijgen!

de h1 tag

De belangrijkste tag na de title-tag is de h1 tag. De h1 tag wordt gebruikt voor de belangrijkste titels/hoofdingen. Standaard wordt de h1 tag groter weergegeven als de h2 tag, enzovoort. Dat gaat als volgt:

<h1>Zoekmachine Optimalisatie</h1>

<h2>Insite optimalisatie</h2>

<h3>title tag</h3>

<h3>andere meta tags</h3>

<h3>hoofdingen en andere html tags</h3>

ziet er zo uit op deze pagina (de tags zijn aangepast door de CSS):

Zoekmachine Optimalisatie


Insite optimalisatie


title tag


andere meta tags


hoofdingen en andere html tags



Zoekmachines besluiten terecht dat de tekst in de h1 tag zeer belangrijk is. Die weegt dus ook zwaar door. Het is dus zeker aan te raden om op elke pagina het keyword waarvoor die pagina moet geoptimaliseerd worden in de h1-tag van de pagina te gebruiken. Op een pagina die goed moet scoren voor de term "smoutebollenkraam" gebruik je dus "smoutebollenkraam" in de h1-tag van dat document, zoals in de pagina over het smoutebollenkraam van de Hongerkiller.

Waar je op moet letten

Je kan natuurlijk niet op *alles* de nadruk leggen door heel de paginatekst in h1-tekst te gaan plaatsen. Dat is technisch wel mogelijk, omdat met CSS elke gewone html tag volledig kan omgebouwd worden. De tekst in een h1-tag kan je er perfect laten uitzien als de andere tekst in je document.

Te veel tekst in een h1 tekst zal de rode vlag doen zwaaien bij de meeste zoekmachines. Het is dan ook aan te raden niet te veel tekst op te nemen in de tags. Het beste is eigenlijk alleen de zoekwoorden op te nemen.

Je moet ook opletten met het gebruik van CSS. Sommige zoekmachines zullen het detecteren wanneer een h1 tag als gewone tekst wordt weergegeven. Dit zal uiteraard beschouwd worden als een poging om de zoekmachines te misbruiken en zal automatisch leiden tot een afstraffing.

Bewijs dat het werkt

Dat het werkt is wel duidelijk. Vanderhovenss.be scoorde redelijk goed voor het keyword Vanderhoven op google.com. Maar de site kwam niet als eerste resultaat. Na aanpassing van de titel (die gebruikte font size +2 en opmaak in de css) naar h1-tags kwam de site plots op nummer een te staan voor het keyword Vanderhoven. Hoewel de tekst er identiek hetzelfde uitzag (met CSS was hier voor gezorgd), bleek de font tag met size+2 dus veel minder door te wegen dan de h1-tag. In dit geval maakte het een vijftal plaatsen verschil goed en stond de site plots op de eerste plaats.

Andere toepassingen

Deze tags kunnen ook gebruikt worden in de sitemap. Ze geven een mooie hierarchie weer en leggen nadruk op de juiste zoekwoorden voor de verschillende url's. De sitemap zullen we later bespreken.

Geen opmerkingen: