zondag, november 13, 2005

De title tag

Wat is de title tag?

Het allerbelangrijkste bij zoekmachine-optimalisatie is de title-tag. De title tag bevindt zich in de header van de pagina, tussen de <HEAD></HEAD> tags, bijvoorbeeld:

<HEAD>
<TITLE>Acme.com</TITLE>
</HEAD>

Het resultaat is de mooie titel in de balk van de browser:

Zoekmachine optimalisatie - title tag

Binnen deze sectie komen ook nog een groot aantal meta-tags. Het speelt voor de techniek geen rol of deze voor of na de title tag komen. Maar gevoelsmatig zet je de title tag misschien best bovenaan. Of dit uitmaakt of niet is onderwerp van discussie, maar je doet er niets fout mee om hem bovenaan te zetten. Spiders hechten belang aan zoekwoorden die in het begin van de pagina komen. Bij minder slimme spiders is het dan heel misschien een beetje voordelig om de title-tag bovenaan te zetten :-)

Waarom is de title tag zo belangrijk

De title tag is op zich al zeer belangrijk om hoog te scoren in de SERPS (search engine result pages). Bovendien is hij ook belangrijk omdat hij getoond wordt als de linktekst bij de resultaten. Een goede title tag is dus zeer belangrijk, want mensen klikken vaak op de resultaten die er "goed uitzien". Als er in de title "nieuwe pagina" staat, is dit dus totaal verkeerd. Ten eerste scoort de pagina niet, en ten tweede zal zo goed als niemand geneigd zijn om op het resultaat te klikken.

Nu denk je misschien dat niemand zo dom is om "Nieuwe pagina" in zijn title tag te zetten. Maar het is nu eenmaal zo dat html-editors zelf vaak automatisch een nieuwe naam kiezen bij het aanmaken van nieuwe pagina. Als je dit niet gelooft moet je maar eens kijken
hoeveel zoekresultaten er zijn bij Google voor "Nieuwe pagina".

Al vanaf een paar resultaten komt er bijna niets anders dan "Nieuwe pagina 1", "Nieuwe pagina 2", etc.

Wat moet er juist in de title tag?

Het is belangrijk dat elke pagina van de site zijn eigen title tag heeft, en dat daarin de keywords die belangrijk zijn voor die pagina voorkomen. Een pagina die geoptimaliseerd is voor mosselfeesten, moet dus mosselfeesten in de title tag krijgen.

De zoekmachines kijken naar de titel van de pagina en als die titel het keyword bevat zijn ze er terecht van overtuigd dat het keyword een zeer belangrijke rol speelt in het document. Het keyword moet dus ook voorkomen in het document. Wanneer dat in orde is, zullen de zoekmachines het document/de pagina hoog plaatsen wanneer iemand zoekt naar dat bepaald keyword.

Als je dan zoekt op google naar mosselfeesten dan merk je dat De Hongerkiller deze techniek goed heeft toegepast. Inderdaad, het keyword staal als eerste woord in de title tag, en wordt dus als zeer belangrijk aanzien door de zoekmachines. Bij de daarop volgende sites komt het keyword Mosselfeesten altijd op een positie meer achteraan in de title-tekst. Bovendien zijn de andere titles ook langer en is het woord "mosselfeesten" dus ook minder belangrijk tov de rest van de woorden in de title tag.

Merk ook op dat de juiste pagina wordt gevonden (www.dehongerkiller.be/mosselfeesten) en niet de hoofdpagina (www.dehongerkiller.be). Dit is zeer voordelig. Ten eerste vindt de persoon die zoekt meteen de juiste pagina en ten tweede kan je elke pagina optimaliseren en dus met elke pagina hoog scoren. Je moet dus niet "de hele website" optimaliseren om zo de hoofdpagina ergens bovenaan te krijgen voor bepaalde keywords. Hoe meer pagina's, hoe meer hoge rankings je kan krijgen! Bij het voorbeeld van De Hongerkiller staat zo bijna elke subpagina (smoutebollenkraam, frietkraam, etc.) als eerste bij de zoekresultaten!

Wat met de bedrijfsnaam?

Aangezien het dus belangrijk is om zo weinig mogelijk tekst in de title tag te hebben naast de keywords, zijn er veel SEO-aanhangers die afraden om de bedrijfsnaam in de title-tag te zetten. De meer gevorderde SEO-specialisten raden echter altijd aan om de bedrijfsnaam in de title-tag te plaatsen.

Dat is ook logisch. Niet vanuit een technisch standpunt, maar vanuit een menselijk standpunt. Mensen die op zoek zijn naar gezinszorg zijn eerder geneigd om op een zoekresultaat met de tekst "Gezinszorg - Sociale Familiezorg" te klikken dan om te klikken op een zoekresultaat met de teskt "gezinszorg". In het eerste geval weten of veronderstellen ze immers dat het gaat om een onderneming die voor hen gezinszorg kan aanbieden. In het tweede geval hebben vele gewone internetgebruikers zo goed als geen idee welke site er achter de titel verborgen zit.

Uiteraard verminder je dan wel de prominentie van het zoekwoord in de title-tag, zodat je iets minder goed scoort. Dat is ook te zien, wanneer je zoekt in google voor gezinszorg. De pagina van Sociale Familiezorg over gezinszorg komt onder een aantal resultaten met alleen "gezinszorg" in de titel. Toch zullen veel mensen die op zoek zijn naar gezinszorg of bejaardenhulp meer aangesproken zijn door deze tekst dan de andere resultaten.

Bovendien is het ook zeer belangrijk om de bedrijfsnaam in de title-tekst te hebben wanneer het bedrijf enige bekendheid geniet. Coca-Cola heeft er enorm veel belang bij om de naam in de title tag te zetten, of het nu de hoofdpagina is of een verre subpagina. Maar ook minder bekende bedrijven die toch naambekendheid hebben bij een beperkt publiek zetten best hun bedrijfsnaam in de titel. Zo vallen ze gewoonweg beter op in de zoekresultaten. Een goede manier is bijvoorbeeld : "Keyword-tekst - Bedrijfsnaam". Omdat het streepje toch niet meetelt voor de zoekmachines. Een heel belangrijke bedrijfsnaam kan je ook op de eerste plaats zetten, gevolgd door de keyword tags.

Mag een keyword twee keer voorkomen in de title tag?

Een keyword mag twee maal voorkomen. Maar er wordt aangeraden om de keywords niet na elkaar te laten voorkomen. Dat zou immers de rode vlag kunnen doen opgaan bij de zoekmachines. En dat wil je ten allentijde vermijden. Bovendien is het bij korte titels beter om de tekst kort te houden en een extra keyword te vermijden dan om het keyword twee keer te hebben. Maar als een automatisch script zorgt voor de samenstelling van de title-tags heb je soms weinig keuzes :-)

Geen opmerkingen: