De andere meest gebruikte meta tag is de description tag. Die geeft zoals de naam het zelf zegt een beschrijving van wat er op de pagina te vinden is. Hoewel deze tag geen grote invloed heeft op de resultaten in de zoekpagina's is hij toch zeer belangrijk.
De description tag ziet er als volgt uit:
<meta name="Description" content="Deze pagina handelt over...">
en bevindt zich weer tussen de <head> en </head> tags.
Om wille van misbruik weegt de beschrijving nog bijzonder weinig door bij de zoekmachines. Bij Google zou het geen invloed hebben en bij Yahoo nog een zeer zeer kleine invloed (volgens Jill Whalen).
Het belang van de beschrijving zit hem vooral in het feit dat deze beschrijving wordt weergegeven op de SERP's (Search Engine Result Pages). Wanneer je bijvoorbeeld zoekt in google naar Sociale Familiezorg, dan krijg je onder de link de beschrijving:
Sociale Familiezorg is een Dienst voor Gezinszorg en Bejaardenhulp die huishoudelijke,
hygi�nische, sociale en morele thuishulp, nachthulp biedt aan ...
Dit is dus een duidelijke omschrijving en die is zeker zeer belangrijk om mensen te overtuigen om om de link te klikken. Dit hebben we reeds uitvoerig besproken bij het artikel van de title tag.
Dit gedrag verschilt wel van zoekmachine tot zoekmachine. Zoals we gezien hebben komt er bij Google mooi de beschrijving. Ook bij MSN krijgen we de beschrijving te zien:
Sociale Familiezorg is een Dienst voor Gezinszorg en Bejaardenhulp die huishoudelijke, hygi�nische, sociale en morele thuishulp, nachthulp biedt aan personen en gezinnen die door ziekte, leeftijd ...
Bij MSN krijgen we wel meer informatie te zien, namelijk de woorden "aan personen en gezinnen die door ziekte, leeftijd". Zeer vriendelijk van MSN. Minder vriendelijk is Yahoo. Zij laten een snippet zien:
... op de website van Sociale Familiezorg! Sociale Familiezorg is een Dienst voor Gezinszorg en ... Sociale Familiezorg wil op een kwalitatieve wijze diensten leveren aan die mensen ...
Die snippet komt uit de <h1> tag en het begin van de tekst. Yahoo zoekt dus de plaats in het document waar deze tekst prominent voorkomt. Dit is duidelijk in de <h1> tag gevolgd door het begin van de tekst want de tekst komt hier twee maal voor en wordt benadrukt door de <h1> en de beginpositie in de tekst.
Het gedrag verschilt dus wat bij Google, MSN en Yahoo. Bij Yahoo zal je bijvoorbeeld voor een nonsense woord in de beschrijving de pagina terugvinden in de zoekresultaten voor dat nonsense woord. Bij Google is dit niet het geval. Dat zijn natuurlijk details en geen dingen om nachten van wakker te liggen.
Wat wel belangrijk is, is dat de beschrijvingen verschillen per pagina. Wanneer er op elke pagina een nieuwe beschrijving aanwezig is, kan die geoptimaliseerd worden voor die pagina. Ook hier overlapt de redenering grotendeels met die van de title tag. Het opstellen van dynamische meta-tags is dus ten zeerste aangeraden!
maandag, november 21, 2005
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten