De meest besproken tag is waarschijnlijk de meta keywords tag. Die is oorspronkelijk ontstaan met als doel een aantal keywords aan een document te koppelen. Door het vele misbruik echter is deze tag volledig irrelevant geworden voor de zoekresultaten van de meeste zoekmachines. In feite is de tag niet �cht irrelevant geworden, want bij verkeerd gebruik kan hij wel nog zorgen voor een penaltie.
De tag wordt (zoals reeds gezien in de vorige post) als volgt opgesteld:
<meta name="Keywords" content="keyword1, keyword2, ...">
Spammers begonnen deze tag te misbruiken en stopten hem overvol. Zo kwamen er sites met honderden keywords in deze tags. Bovendien werden er ook tags gebruikt die totaal irrelevant waren voor de zoekresultaten. Dit heeft geleid tot een aantal aanpassingen in de zoekmachines.
De keyword tag geeft geen aanleiding meer tot "credits" voor deze keywords, maar wanneer je op misbruik wordt betrapt krijgt je pagina wel een soort boete. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een keyword meerdere keren voorkomt. Zeker wanneer het twee maal na elkaar voorkomt. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld de variatie: "keyword1, Keyword1". De keywords verschillen dan zogezegd een hoofdletter van elkaar. Ook raden sommigen "keyword1, keyword2, KeyWord1, KeyWord2" aan. Het is niet helemaal duidelijk wat bij welke zoekmachine relevant is, maar het lijkt me toch beter dergelijke zaken te vermijden.
Ook wanneer je woorden gebruikt die irrelevant zijn (om zo meerdere bezoekers te trekken) voor de tekst kan dit bij bijvoorbeeld Google een rode vlag doen heisen. De naam van de concurrent gebruiken is op het randje omdat dit misschien nog relevant is (Juridisch is dit natuurlijk een andere zaak). Aangezien 'sex' het meest gezochte zoekwoord is, waren er vroeger nog al eens wat sites...
Ook bepaalde zoektermen worden aangeduidt als verboden keywords. Het gaat hier om vulgaire taal. De site wordt niet uit de ranking gehaald (je vindt duizenden sites voor dergelijke woorden), maar het zou toch schade aanbrengen. Waarschijnlijk wordt de site als minder professioneel geklasseerd. Wanneer de termen natuurlijk ook nog eens irrelevant voor de pagina blijken te zijn kan je het helemaal schudden :-)
Ook wordt het aangeraden om het aantal keywords te beperken (tot maximum 20-30 ofzo). Teveel termen zou immers de rode vlag doen heisen.
Je neemt dus best een beperkte set van keywords die zeer relevant zijn voor de site. Ikzelf heb goede resultaten ondervonden bij het aanpassen van de keywords per pagina.
Er wordt nog al eens aangeraden om de verkeerde spelling van een woord op te nemen in de keywords. Daar heb ik weinig goede ervaring mee. Zo zijn er op belle-epoque.org nooit bezoekers gekomen die bijvoorbeeld bele epoque opzochten, hoewel al die dingen wel in de tag stonden vermeld. Vroeger zou deze techniek in altavista wel goede resultaten hebben opgeleverd. Waarschijnlijk levert hij nu alleen nog resultaat op als je het fout gespelde woord ook effectief in de tekst van de pagina verwerkt. Maar dat haalt dan weer de professionaliteit van de site naar beneden...
In elk geval kan bij juiste toepassing (het idee van de keyword tag is immers dat het de meest relevante keywords aanduidt) de pagina nooit schade ondervinden van deze tag. Je gebruikt hem dus gewoon het beste waarvoor hij dient en voor de rest lig je er beter niet van wakker, want hij zal geen wonderen verrichten.
maandag, november 21, 2005
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten