woensdag, november 30, 2005

De sitemap

Als er ooit een pagina bijgemaakt moet worden voor zoekmachine optimalisatie, dan is het wel de sitemap. De sitemap geeft een snelle index naar alle verschillende pagina's op de website, zodat de pagina's goed gevonden kunnen worden.

Hoe stel ik een sitemap op?

Je maakt je sitemap best op een aparte pagina. Via die pagina zijn alle andere pagina's (of toch de belangrijkste) dan direct bereikbaar. Je geeft er uiteraard best een goede structuur aan.

Voor zoekmachine optimalisatie zijn er twee technieken die in het oog springen voor het maken van een sitemap.

Een eerste manier is het werken met headers. De buitenste en belangrijkste pagina's geef je mee in een h1-header, de minder belangrijke in een h2, de nog minder belangrijke etc. Zo geef je als het ware de belangrijkheid van de pagina's door aan de zoekmachines.

Maar dit oogt meestal niet zo prettig en meestal hebben de h1 en h2 al een aparte opmaak gekregen, zodat je eigenlijk nog een aparte class of id moet gaan aanmaken in de CSS. Een leukere manier om mee te werken vind ik persoonlijk het gebruik van lijsten.

Ook met lijsten kan je de onderlinge structuur van de website duidelijk maken. Je begint met de belangrijkste pagina's in een lijst (bvb UL) en wanneer er onderverdelingen komen begin je gewoon in en nieuwe sublijst. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit.


  • Belangrijk item 1

  • Belangrijk item 2

  • Belangrijk item 3


    • Belangrijk subitem 3.1

    • Belangrijk subitem 3.2


  • Belangrijk item 4



Zo kan je dus de interne structuur duidelijk maken. Maar soms is er een van de subitems waar je zeer veel belang aan hecht. In zo'n gevallen zie je dat seo-consultants in hun sitemap de letters groter maken. Dat doen ze bijvoorbeeld met een font-tag (omdat die door meer spiders gelezen wordt dan de CSS) of door tekst in het vetjes te zetten.

Zoals we reeds eerder gezien hebben werkt de font-tag minder goed als de h-tags. Het zou dus goed zijn om in de ul-li items de hoofdingen te gebruiken. Maar daar is het natuurlijk al afvragen of dit nog een normale werkwijze is. Het is nog een vraag of zoekmachines hiervoor de rode vlag ophalen.

Wat is het voordeel van een sitemap?

Het voordeel is drieledig. Ten eerste is het gemakkelijk voor je gebruikers. En goede content schrijven blijft de belangrijkste vereiste van een website.

Ten tweede geef je een goed overzicht van de verhoudingen van alle pagina's. Sommige pagina's zijn ondergeschikt aan anderen. Je wilt voor je bedrijfsnaam bijvoorbeeld liefst de hoodfdpagina in de rankings hebben, en niet een of andere geschiedenis pagina waar de bedrijfsnaam meer in voorkomt.

Ten derde, en dit is een zeer belangrijk voordeel. Je geeft een goede pagina aan de zoekmachines om snel heel de site te kunnen spideren. Veel zoekmachines herkennen een sitemap en gaan aan de hand van de sitemap de pagina crawlen.

Je linkt dus best naar je sitemap vanop de voorpagina, dat is gemakkelijk voor de gebruiker en voor de zoekmachines. En als je linkt is het belangrijk dat je goed linkt (zie de teksten over links en link-tekst). Zet in de tekst van de link zeker "site map" of "sitemap" en zet in de link-tekst ook zeker "site map" of "sitemap". Dit helpt de zoekmachines om de sitemap te herkennen als sitemap. Gebruik uiteraard ook in de title van de sitemap pagina sitemap, etc.

Zijn er nog andere mogelijkheden voor een sitemap?

Er zijn nog mogelijkheden voor sitemaps. Zo ondersteunen bepaalde zoekmachines een aantal technieken om je site aan te melden. Bekend zijn vooral de Google Sitemaps. Ook bij Yahoo kan je een lijst van url's aanmelden. Zo kan je bijvoorbeeld een lijst maken in plain text van al je url's en aanmelden bij zowel Google als Yahoo. Die mogelijkheden bespreken we later nog.

Een andere recentelijk opgedoken manier is het maken van een sitemap in OPML en het maken van een sitemap in ROR formaat. Ook deze meer technische manieren zullen later nog in een aparte post aan bod komen.

Geen opmerkingen: